CultuurArchief.nl
Topaanbieding
Heeft u de aanbiedingen in onze winkel al gezien?
Winkel CultuurArchief.nl

C.P. Peters (1847-1932) Biografie

Architect van postkantoren

Postkantoor in Amsterdam nu Magna Plaza (foto: Ageeth van Amerongen) De Nederlandse architect C.P. Peters was verantwoordelijk voor enkele markante postkantoren. Mooie voorbeelden hiervan zijn het hoofdpostkantoor in Arnhem en het grote postkantoor op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Zijn postkantoor in Amsterdam is sinds de jaren negentig in gebruik als een overdekt winkelcentrum en kreeg de naam Magna Plaza. Het neogotische postkantoor in Arnhem zal ook door het postbedrijf TNT worden afgestoten. Hierin zal zich een boekhandel gaan vestigen. De tijd dat je postzegels kon kopen of een brief kon posten in een paleis ligt nu definitief achter ons. Liberalisering en nieuwe zakelijkheid dwingen het postbedrijf tot bescheiden verkooppunten.

Architect C.H. Peters

De in 1847 in Groningen geboren architect C.H. Peters bezat een grote kennis van alle monumenten in Nederland. In zijn huis in Den Haag bracht hij een grote prentenverzameling bijeen. Hij werd opgeleid door de architect A. Breunissen in Sneek en werkte daarna op het bouwkundig bureau van P.J.H. Cuypers, de architect die de neogotiek in Nederland introduceerde. In 1876 werd Peters benoemd tot bouwkundige van het departement van FinanciŽn. C.H. Peters overleed in 1932 op 85-jarige leeftijd in Den Haag.
Peters bleef zijn hele loopbaan de neogotiek trouw. Aan het einde van zijn leven zag hij wel in dat de invloed van de neogotiek tanende was. In 1922 schreef hij naar aanleiding van het overlijden van P.J.H. Cuypers, dat de goedkope fabrieks- en mechanische arbeid het vakmanschap van de handarbeid zou verdringen.

Neogotiek

Neogotiek was een herwaardering en herleving van de middeleeuwse bouwkunst. Deze stijl kwam het eerst tot ontwikkeling in Groot-BrittanniŽ. Op het vaste land van Europa ontstond de hernieuwde belangstelling voor middeleeuwse architectuur pas met de komst van de romantiek.
De neogotiek wordt ook wel aangeduid als de bouwkunst van de katholieke cultuur. Toen Cuypers het Rijksmuseum in Amsterdam opleverde verklaarde koning Willem II nooit een voet in dit klooster te zullen zetten. Niet iedereen was gecharmeerd van de uitbundige christelijke architectuur. Cuypers zorgde voor de herwaardering van de baksteen. Zowel het Rijksmuseum als het Centraal Station in Amsterdam werden uit bakstenen opgetrokken. Een ander opvallend element was het decoratieve gebruik van de baksteen: er werden bogen, gewelven, kolommen en pijlers gemetseld. Gebouw, inrichting en decoratie moesten een samenhangend geheel vormen.

Belangrijke opdrachten

In Nederland werd de neogotiek in de tweede helft van de negentiende eeuw populair. Deze periode valt grotendeels samen met de werkzame periode van architect C.H. Peters. Hij kreeg een groot aantal belangrijke opdrachten. Naast de eerder genoemde postkantoren, bouwde Peters het gebouw van het departement van Justitie in Den Haag, een station in Nijmegen en het rijksarchief in Arnhem. De laatste twee bouwwerken hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. De postkantoren in Amsterdam en Arnhem kunt u echter nog bewonderen.

Lees verder: meer informatie over Architectuur

Architecten
Architectuur Actueel


Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire Nieuwsbrief CultuurArchief.nl.
Een nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over actuele kunst, tentoonstellingen, kunstenaars, etc.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Kunst en Cultuur

Meld u NU aan voor onze gratis Nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Kunstbegrip
Kunstbegrip In de uitgave 'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' zijn de belangrijkste artikelen van de redacteur van CultuurArchief.nl uit de laatste tien jaar opgenomen. Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselde publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.
Kunstbegrip
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 CultuurArchief.nl is een uitgave van AbsoluteFigures.nl