CultuurArchief.nl
Topaanbieding
Heeft u de aanbiedingen in onze winkel al gezien?
Winkel CultuurArchief.nl

Eugène Delacroix

Franse romantische kunstenaar

De Franse romantische kunstenaar Eugène Delacroix schilderde enorme doeken met klassieke of historische onderwerpen en gebruikte hiervoor onder andere de literatuur als inspiratiebron. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn "Dante en Virgilius in de hel" (1822) en "De slachting op Chios" (1824). Het laatste schilderij werd aangekocht door de Franse staat. Eugène Delacroix kreeg onder andere de opdracht om schilderijen te maken voor de panelen in de Chambre des Députes van het parlementsgebouw in Parijs. Zijn reizen naar onder meer Noord-Afrika inspireerden hem tot nieuwe onderwerpen en nieuwe kleurkeuzes. Eugène Delacroix was niet een vernieuwer, die toch in hoog aanzien stond.

Eugène Delacroix Companion

Eugène Delacroix Companion De Cambridge Companion to Eugène Delacroix verschaft de lezer een introductie tot het leven en werk van een van de meest complexe persoonlijkheden uit de Franse kunstwereld van de negentiende eeuw.
Dit kunstboek is een verzameling van belangrijke essays over het leven en werk van Eugène Delacroix. Het kunstboek verschaft inzicht in alle onderwerpen, die voor deze kunstenaar van belang zijn: stijl, classicisme, romantiek, dagboek, brieven, artikelen en zijn invloed op tijdgenoten.
Uiteraard biedt dit kunstboek ook een chronologisch overzicht van het leven van Delacroix. Dit handboek is een essentiële bron voor hen die belangstelling hebben in de kunst van Delacroix en de ontwikkeling van de kunst in de negentiende eeuw.
The Cambridge Companion to Delacroix door Beth S. Wright, Cambridge University Press, 2001, ISBN: 0521658896

Het dagboek

In "Painting and the Journal of Eugene Delacroix" onderzocht Michele Hannoosh de relatie tussen literatuur en de schilderkunst van Eugène Delacroix.
Het dagboek van de Franse kunstenaar Eugène Delacroix is een van de belanrijkste geschriften over kunstgeschiedenis. In het dagboek legde Delacroix zowel zijn kunstontwikkeling en opvattingen als persoonlijke aangelegenheden vast. Bovendien was Eugène Delacroix een goede schrijver, die ook de relatie tussen kunst en literatuur niet onbesproken liet. Delacroix had een grote belangstelling voor literatuur en gebruikte regelmatig klassieke en recente verhalen als onderwerp voor zijn veelal verhalende schilderijen.
Painting and the Journal of Eugene Delacroix door Michele Hannoosh
Princeton University Press, 1995

Brieven van Eugène Delacroix

De grootste verzameling brieven van Eugène Delacroix is te vinden in het kunstboek van MFA Publications. Dit kunstboek werd samengesteld door Jean Stewart.
Delacroix was de meest invloedrijke Franse vertegenwoordiger van de romantiek. De schilder had een grote belangstelling voor de literatuur. Deze interesse blijkt niet alleen uit zijn kunstwerken, maar ook uit zijn dagboek en zijn brieven.
Jean Stewart deelde de brieven van Delacroix in vier delen in. De eerste brieven schreef Eugène rond zijn twintigste. De brieven laten zien dat de kunstenaar in deze periode vooral geobsedeerd was door primaire levensvragen en eenzaamheid. Het tweede deel, Delacroix was ten ongeveer dertig jaar, toont een reislustige kunstenaar. De derde groep brieven behandelt zijn grote opdrachten en relaties met George Sand en madame de Forget. De laatste brieven komen uit zijn laatste levensfase, toen hij relaties aanknoopte met notabelen als Stendhal en Merimee.
Deze brieven brengen de kunstenaar met zijn obsessies en interessen tot leven.
Eugène Delacroix: Selected Letters, 1813-1863, MFA Publications, 2001, ISBN: 0878466320

Het latere werk van Eugène Delacroix

Dit kunstboek verscheen in 1998, het jaar van de tweehonderdste verjaardag van de geboortedag van Eugène Delacroix, ter gelegenheid van een tentoonstelling in Parijs. Later reisde deze expositie door naar het Philadelphia Museum of Art.
Velen zien het werk van Delacroix als de cumulatie van de schildertraditie van Titiaan, Veronese, Rubens, Rembrandt en het begin van iets nieuws. Volgens anderen begon bij Eugène Delacroix en William Turner de moderne tijd. Zeker is dat de invloed van Eugène Delacroix op de latere generaties groot was. Renoir, Paul Cézanne, Picasso en Henri Matisse zagen Delacroix als een belangrijk inspirator.
Het kenmerk van het late werk van Delacroix is de geestelijke verdieping en spirituele intensiteit. In tegenstelling tot zijn vroegere belangrijke opdrachten, met grote verhalen voor een breed publiek, was zijn latere werk ingetogener. Deze kunstwerken waren reflecties van schoonheid en zielenroerselen. De kunstwerken zijn met prachtige kleurrijke prenten opgenomen in dit opmerkelijk hoogstaande kunstboek.
The Late Work of Eugène Delacroix, Thames & Hudson, 1998, ISBN: 0500092753

Lees verder over kunstboeken

Kunstboeken
Impressionist Claude Monet
Kurt Schwitters
Piet Mondriaan
Henri Matisse
William Turner
Joshua Reynolds

Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire Nieuwsbrief CultuurArchief.nl.
Een nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over actuele kunst, tentoonstellingen, kunstenaars, etc.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Kunst en Cultuur

Meld u NU aan voor onze gratis Nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Kunstbegrip
Kunstbegrip In de uitgave 'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' zijn de belangrijkste artikelen van de redacteur van CultuurArchief.nl uit de laatste tien jaar opgenomen. Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselde publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.
Kunstbegrip
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 CultuurArchief.nl is een uitgave van AbsoluteFigures.nl