CultuurArchief.nl
Topaanbieding
Heeft u de aanbiedingen in onze winkel al gezien?
Winkel CultuurArchief.nl

Willem van Aelst (1625-ca.1683) Biografie

Nederlandse kunstschilder

Willem van Aelst: Stilleven, De Nederlandse kunstschilder Willem van Aelst (1625-ca.1683) werd geboren in Delft. Van Aelst was een telg uit een juristenfamilie. Hij leerde reeds op vroege leeftijd schilderen. Zijn oom, Evert van Aelst, was zijn eerste leermeester. Willem van Aelst werd in 1643 opgenomen in het gilde van de Delftse schilders.

Reis naar Frankrijk

Belangrijk voor zijn ontwikkeling als kunstenaar was zijn reis naar Frankrijk in 1645. Vervolgens reisde hij door naar ItaliŽ, waar hij schilderde aan het hof van Ferdinand II in Florence.
In ItaliŽ werd Willem van Aelst vooral beÔnvloed door de insectenschilder Otto Marseus van Schriek. Hij nam van deze kunstenaar de karakteristieke verfijnde schilderswijze over.

Jachttaferelen

In 1657 vestigde Willem van Aelst zich in Amsterdam, waar hij vooral bekend werd van zijn jachttaferelen. Hij ontwikkelde zich tot de meest invloedrijkste stillevenschilder van zijn tijd.
Willem van Aelst overleed na 1683 in Amsterdam. De belangrijkste navolgers van Willem van Aelst waren Rachel Ruysch en Jan van Huysum.

Belangrijkste werken van Willem van Aelst

Tot de belangrijkste werken van Willem van Aelst worden gerekend: "Stilleven met fruit en serviesgoed" (1653), "Stilleven met bloemen" (1663), "JachttrofeeŽn" (1668) en "Stilleven met wild" (1671).

Lees verder: meer informatie over kunstenaars

Kunstenaars A/Z
Kunstboeken
Govaert Flinck
Hugo van der Goes
Samuel van Hoogstraten


Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire Nieuwsbrief CultuurArchief.nl.
Een nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over actuele kunst, tentoonstellingen, kunstenaars, etc.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Kunst en Cultuur

Meld u NU aan voor onze gratis Nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Kunstbegrip
Kunstbegrip In de uitgave 'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' zijn de belangrijkste artikelen van de redacteur van CultuurArchief.nl uit de laatste tien jaar opgenomen. Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselde publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.
Kunstbegrip
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 CultuurArchief.nl is een uitgave van AbsoluteFigures.nl