CultuurArchief.nl
Topaanbieding
Heeft u de aanbiedingen in onze winkel al gezien?
Winkel CultuurArchief.nl

Hendrik Berlage (1856-1934) Biografie

Nederlandse architect

Beurs van Berlage Amsterdam (foto Ageeth van Amerongen) De Nederlandse architect Berlage (1856-1934) was een groot vernieuwer en bovendien een begaafd decoratief kunstenaar, stedenbouwkundige, meubelontwerper en binnenhuisarchitect.

Eigen constructie en vormgeving

Hendrik Berlage was de schepper van een bouwstijl met eigen constructie en vormgeving. Details zijn niet alleen zichtbaar, maar worden ook geaccentueerd. Berlage liet zich in zijn ontwerpen sterk leidden door de functie die het gebouw zou vervullen. De stijl speelde een ondergeschikte rol.

Internationaal

De architect was internationaal georiŽnteerd: hij studeerde in ZŁrich, werkte in Frankfurt en maakte reizen naar Duitsland, ItaliŽ en de Verenigde Staten.

Beurs van Amsterdam

Zijn beroemdste werk is de Beurs van Amsterdam (1903). Daarnaast ontwierp hij woningbouw, kantoren en villa's en was betrokken bij stadsuitbreidingsplannen (Amsterdam-Zuid). Naast gebouwen ontwierp hij meubels, lampen en gebruiksvoorwerpen.

Publicaties

Berlage werd niet alleen gewaardeerd om zijn werk, maar ook gewaardeerd om zijn uiteenzettingen met betrekking tot zijn architectonische ideeŽn.

Berlage in Amsterdam

Hendrik Petrus Berlage Hendrik Petrus Berlage is een van de belangrijkste Nederlandse architecten uit de moderne Nederlandse bouwgeschiedenis, stelt Fransje Hooimeijer in de studie 'Hendrik Petrus Berlage: een bouwmeester in beeld'. 'Hendrik Petrus Berlage: een bouwmeester in beeld' van Fransje Hooimeijer verscheen in 2002 bij uitgeverij Atrium in Alphen aan den Rijn.
Hendrik Petrus Berlage in Amsterdam

Meer over Hendrik Berlage

Hendrik Berlage Het Gemeentemuseum Den Haag, dat ook wel gezien wordt als het mooiste museum van Nederland is het laatste meesterwerk van de internationaal bekende Nederlandse architect H.P Berlage (1856-1934). Het museum bestaat dit jaar 75 jaar. Helaas mocht Hendrik Berlage de opening van deze modernistische tempel zelf niet meer meemaken. Hij overleed een jaar eerder.
Hendrik Berlage
Gewoon Architectuur
NAi voltooit restauratie maquette Haags Gemeentemuseum

Lees verder: meer informatie over kunstenaars

Kunstenaars A/Z
Kunstboeken
Dick C. Apon
B.T. Boeyinga
Maarten van Severen
Piet Zandstra


Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire Nieuwsbrief CultuurArchief.nl.
Een nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over actuele kunst, tentoonstellingen, kunstenaars, etc.

Kunst en Cultuur

Meld u NU aan voor onze gratis Nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Kunstbegrip
Kunstbegrip In de uitgave 'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' zijn de belangrijkste artikelen van de redacteur van CultuurArchief.nl uit de laatste tien jaar opgenomen. Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselde publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.
Kunstbegrip
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2014 CultuurArchief.nl is een uitgave van AbsoluteFigures.nl