CultuurArchief.nl
Topaanbieding
Heeft u de aanbiedingen in onze winkel al gezien?
Winkel CultuurArchief.nl

Cornelis Pronk (1691-1759) Biografie

Nederlandse kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Cornelis Pronk werd in 1691 geboren. Hij was de zoon van een korenhandelaar, die later een administratiekantoor had. Nadat hij enkele jaren op het kantoor van zijn vader had gewerkt ging Cornelis, op aanraden van de kunstkenner Lambert ten Kate Hermansz. lessen nemen bij Jan van Houten. Later was hij ook in de leer bij de portretschilder Arnold Boonen.

Belangrijk portretschilder

Pronk werd een belangrijk portretschilder, maar werd voornamelijk bekend vanwege zijn toneelscènes. Later ging Cornelis Pronk topografische tekeningen maken. Hij werkte vijf jaar in opdracht van Andries Schoemaker, waarmee hij reizen maakte door Noord-Holland, Gelderland, Overijssel, Drente en Friesland.

Verenigde Oostindische Compagnie

Van 1734 tot 1737 was Pronk in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie voor de levering van ontwerpen voor porselein. Vanaf 1742 werkte Pronk in opdracht van de Amsterdamse uitgever Isaac Tirion aan de uitgave "Verheerlykt Nederland of Kabinet van hedendaagsche gezigten".

Topografisch tekenaar

Cornelis Pronk was vooral een gevierd topografisch tekenaar en belangrijk als oprichter van een topografische tekenschool. Jan de Beijer (of Beyer) was de voornaamste leerling van Pronk.
Cornelis Pronk overleed in 1759.

Lees verder: meer informatie over kunstenaars

Kunstenaars A/Z
Kunstboeken
Frans Post
Paulus Potter
Nicolas Poussin
Mattia Preti
Johan Thorn Prikker


Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire Nieuwsbrief CultuurArchief.nl.
Een nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over actuele kunst, tentoonstellingen, kunstenaars, etc.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Kunst en Cultuur

Meld u NU aan voor onze gratis Nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Kunstbegrip
Kunstbegrip In de uitgave 'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' zijn de belangrijkste artikelen van de redacteur van CultuurArchief.nl uit de laatste tien jaar opgenomen. Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselde publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.
Kunstbegrip
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 CultuurArchief.nl is een uitgave van AbsoluteFigures.nl