CultuurArchief.nl
Topaanbieding
Heeft u de aanbiedingen in onze winkel al gezien?
Winkel CultuurArchief.nl

Paul Schuitema (1897-1973) Biografie

Nederlandse graficus

De Nederlandse graficus Paul Schuitema (1897-1973) was niet alleen als graficus actief. Hij ontwierp ook meubilair en tentoonstellingen, fotografeerde, maakte films, schilderde en gaf les.
De kunstenaar werd geboren in Groningen en studeerde aan de Academie in Rotterdam. In de twintiger jaren van de 20e eeuw begon hij zich bezig te houden op het grafische terrein.

Berkel

Voor de onderneming Berkel ontwierp Schuitema advertenties, folders, briefpapier, tentoonstellingen en handelsmerken. De krachtige typografische ontwerpen baarden opzien. Veelal benutte hij alleen de kleuren zwart, wit en rood en koos hij voor dikke schreefloze letters.
Na 1926 introduceerde hij ook fotografische elementen in zijn ontwerpen. Hij behoorde tot de eerste ontwerpers, die gebruik maakten van de fotomontage voor industriële vormgeving.

Opdrachtgevers

Schuitema werkte niet alleen voor Berkel. Ook andere grote ondernemingen, zoals drukkerij Chevalier en Philips, maakten gebruik van de diensten van de overtuigde socialist.
Zijn revolutionaire ontwerpen maakte een grote indruk op het publiek, maar vielen niet bij iedereen in de smaak.

Lees verder: meer informatie over kunstenaars

Kunstenaars A/Z
Kunstboeken
Francesco Scavullo
Philip von Schantz
Christof Schläger
Karl Schmidt-Rottluff
Johann Heinrich Schönfeld


Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire Nieuwsbrief CultuurArchief.nl.
Een nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over actuele kunst, tentoonstellingen, kunstenaars, etc.

Kunst en Cultuur

Meld u NU aan voor onze gratis Nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Kunstbegrip
Kunstbegrip In de uitgave 'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' zijn de belangrijkste artikelen van de redacteur van CultuurArchief.nl uit de laatste tien jaar opgenomen. Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselde publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.
Kunstbegrip
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2014 CultuurArchief.nl is een uitgave van AbsoluteFigures.nl