CultuurArchief.nl
Topaanbieding
Heeft u de aanbiedingen in onze winkel al gezien?
Winkel CultuurArchief.nl

Alfred Sisley (1839-1899) Biografie

Brits/Franse kunstenaar

Alfred Sisley De kunstschilder Alfred Sisley (1839-1899) was van Engelse afkomst, maar werd geboren in Parijs. Uitgezonderd een korte periode in Londen, waar hij in de zakenwereld belandde, woonde en werkte hij het grootste gedeelte van zijn leven in Frankrijk. Via het museum in Londen kwam hij in contact met het werk van Constable en William Turner.

Impressionist

In 1862 keerde hij terug naar Parijs en ging studeren bij Gleyre, waar hij de kunstenaars Pierre Renoir, Monet en Jean-Frédéric Bazille ontmoette. Vanaf 1863 schilderde dit viertal geregeld samen in de openlucht, waarbij de vrienden een voorkeur hadden voor het bos van Fontainebleau.

Invloed

In het vroege werk van Alfred Sisley is een zekere invloed te zien van Gustave Courbet en Camille Corot. Pas na 1870 ging Sisley werken op de impressionistische manier.
Tijdens de oorlog van 1870 verdween het familiekapitaal, waardoor Alfred Sisley in het vervolg moest bestaan van de opbrengsten van zijn kunst.

Landschappen

Effectbejag was Sisley vreemd. Veelal schilderde hij het leven en de omgeving van de stadjes waar hij woonde. Soms schilderde Alfred Sisley dezelfde voorstelling verschillende keren onder andere omstandigheden.

Alfred Sisley in Villeneuve-la-Garenne

Alfred Sisley: Villeneuve-la-Garenne Antonia Cunningham noemt dit rivierlandschap bij Villeneuve-la-Garenne karakteristiek voor Sisley. De boomtakken omlijsten onze blik op de rivier en de huizen langs de oever, waardoor er een duistere, haast onheilspellende sfeer ontstaat, schreef de kunsthistoricus.
Alfred Sisley in Villeneuve-la-Garenne

Lees verder: meer informatie over kunstenaars

Kunstenaars A/Z
Kunstboeken
Jean-Frédéric Bazille
William Turner
Pierre Renoir
Gustave Courbet
Camille Corot
Jan Siberechts
Henri Le Sidanier
Paul Signac

Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire Nieuwsbrief CultuurArchief.nl.
Een nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over actuele kunst, tentoonstellingen, kunstenaars, etc.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Kunst en Cultuur

Meld u NU aan voor onze gratis Nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Kunstbegrip
Kunstbegrip In de uitgave 'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' zijn de belangrijkste artikelen van de redacteur van CultuurArchief.nl uit de laatste tien jaar opgenomen. Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselde publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.
Kunstbegrip
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 CultuurArchief.nl is een uitgave van AbsoluteFigures.nl