CultuurArchief.nl
Topaanbieding
Heeft u de aanbiedingen in onze winkel al gezien?
Winkel CultuurArchief.nl

Georg Wrba (1872-1939) Biografie

Duitse beeldhouwer

Georg Wrba De Duitse beeldhouwer Georg Wrba werd in 1872 in München geboren. Hij kreeg vanaf 1885 les van vader en zoon Jacob Bradl. In 1891 schreef Georg Wrba zich in aan de academie in München, waar hij les kreeg van Syrius Eberle.

Docent en kunstenaar

Georg Wrba gaf vanaf 1897 les aan de nijverheidsschool in München. Daarnaast werkte Georg Wrba als zelfstandig kunstenaar. Korte tijd later was zijn werk te zien op een belangrijke internationale kunsttentoonstelling in zijn geboortestad München.
Wrba werd in 1899 lid van de Onafhankelijke Kunstenaarsvereniging.van München en zocht andere kunstenaars op in Dresden en Berlijn. Voor het Bismarck-monument bij de Starnbergersee vervaardigde Georg Wrba een beeldengroep en een plaquette. Andere belangrijke opdrachten uit deze tijd waren de George-fontein in München, een bronzen beeld dat Europa op een stier uitbeeldde, het Heine-munument in Leipzig en de "Strijders"-fontein in Nördlingen.

Functies

Aan het begin van de twintigste eeuw bezocht Georg Wrba Parijs en Londen. In 1903 sloeg Georg Wrba een aanbieding voor een docentschap aan de nijverheidsschool in Düsseldorf af. Drie jaar later verhuisde Georg Wrba naar Dresden, waar hij de leiding kreeg over de sculptuurafdeling van de Academie. Deze functie oefende hij tot 1931 uit.
Georg Wrba werd lid van de kunstenaarsgroep Die Zunft en behoorde tot de oprichters van de Duitse 'Werkbund'. Daarnaast zat Georg Wrba in allerlei comité's en vervulde hij verschillende andere functies in de kunstwereld.
Georg Wrba overleed in 1939 in Dresden.

Lees verder: meer informatie over kunstenaars

Kunstenaars A/Z
Kunstboeken
Ossip Zadkine
Jan van der Zee
Heinrich Zille
Anders Zorn
Larry Zox


Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire Nieuwsbrief CultuurArchief.nl.
Een nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over actuele kunst, tentoonstellingen, kunstenaars, etc.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Kunst en Cultuur

Meld u NU aan voor onze gratis Nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Kunstbegrip
Kunstbegrip In de uitgave 'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' zijn de belangrijkste artikelen van de redacteur van CultuurArchief.nl uit de laatste tien jaar opgenomen. Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselde publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.
Kunstbegrip
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 CultuurArchief.nl is een uitgave van AbsoluteFigures.nl