CultuurArchief.nl
Topaanbieding
Heeft u de aanbiedingen in onze winkel al gezien?
Winkel CultuurArchief.nl

The Beatles Biografie

Britse popband

Het Britse muzikale kwartet The Beatles werd in 1957 geformeerd door John Lennon (1940-1980) en Paul McCartney (1940). Aan het einde van 1957 trad George Harrison (1943-2001) toe tot de band uit Liverpool als sologitarist. In de aanvangsjaren gebruikte de band verschillende namen, zoals Quarryman en Silver Beetles. Uiteindelijk werd de naam gewijzigd in The Beatles. Drummer Pete Best werd in 1962 vervangen door Ringo Starr (1940). Gedurende korte tijd maakte ook de kunstschilder Stuart Sutcliffe deel van de band uit. Tussen 1960 en 1962 speelden The Beatles regelmatig in Hamburg.

Brian Epstein

In 1961 zag Brian Epstein, een muziekwinkelier uit Liverpool, de groep. The Beatles hadden zijn hart gestolen en in de komende jaren zou hij hun zakelijke belangen behartigen. Epstein stuurde vele brieven en bandopnamen naar de Engelse platenmaatschappijen om hen te overtuigen van de commerciële potentie van de groep. Dit resulteerde in een contract met Parlophone, die producer George Martin aanwees om The Beatles in de studio te begeleiden. Op voorstel van Martin werd drummer Pete Best vervangen door Ringo Starr.
"Please Please Me" werd de eerste grote hit in Engeland. Er zouden nog veel meer hits volgen.

Beatlemania

Nadat The Beatles een aantal keren in televisieshows te zien waren geweest, brak in Engeland de Beatlemania uit. Elke krant en elk tijdschrift schreef over de nieuwe groep. Alles was nieuws, zelfs welke kleur sokken de helden droegen.

Britse invasie

In 1964 werd de eerste nummer-één notering in de Verenigde Staten van Amerika gehaald. Vele Britse bandjes probeerden in het kielzog van The Beatles succes te behalen en imiteerden de stijl en het uiterlijk van het viertal uit Liverpool. Dit verschijnsel kreeg al snel de naam "British Invasion".
Ondertussen reisden The Beatles de wereld rond en zagen ook nog kans, om tussendoor, films te maken en nieuwe nummers op te nemen.

Snelle ontwikkeling

De muziek van The Beatles maakte een snelle ontwikkeling door, toen zij begonnen te experimenteren in de studio. Hierdoor werden de albums meer subtiel en veel gevarieerder. In 1965 besloot de groep te stoppen met de vermoeiende tournees en zich te concentreren op hun opnames.
De bandleden leerden drugs als LSD kennen en de muzikanten onderzochten spirituele levenswijzen. Brian Epstein pleegde zelfmoord terwijl The Beatles Maharishi Mamesh Yogi bezochten.
"Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band" (1967) werd alom bewonderd vanwege de geslaagde harmonieën en grensverleggende songteksten.

Apple

In 1968 lanceerden The Beatles een eigen platenlabel, Apple. Dit label werd alleen succesvol door de platen van The Beatles. Het dubbelalbum "The Beatles" (1968) en "Abbey Road" (1969) werden zeer succesvolle albums.

Ontbinding

The Beatles werden officieel in 1970 ontbonden, waarna de vier bandleden met een solocarrière aan een tweede leven begonnen, maar zij zouden achtervolgd blijven door het monster Beatle.

Beatles Anthology

In 1995 en 1996 werd "The Beatles Anthology" uitgegeven, dat uit zes compactdiscs bestaat. The Beatles bleken nog niets aan populariteit te hebben ingeboet. "Anthology" werd één van de snelst verkopende albums uit de geschiedenis van de popmuziek.
In 2000 verscheen een lijvig boek, waarin The Beatles hun eigen verhaal vertelden. Bovendien werd de officiële website van de overgebleven Beatles geopend.

Lees verder: meer informatie over Popmuziek

Hoofdpagina Popmuziek
Billy Preston
Beastie Boys
Beach Boys
Bay City Rollers
Syd Barrett
Bangles


Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire Nieuwsbrief CultuurArchief.nl.
Een nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over actuele kunst, tentoonstellingen, kunstenaars, etc.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Kunst en Cultuur

Meld u NU aan voor onze gratis Nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Kunstbegrip
Kunstbegrip In de uitgave 'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' zijn de belangrijkste artikelen van de redacteur van CultuurArchief.nl uit de laatste tien jaar opgenomen. Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselde publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.
Kunstbegrip
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 CultuurArchief.nl is een uitgave van AbsoluteFigures.nl