Hans von Aachen en de heilige Sebasitaan
Kunstwerk uit Warschau

Hans von Aachen: Het martelaarschap van de heilige Sebastiaan (detail)
Het Nationaal Museum van Warschau werd in 1862 opgericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen spoorloos duizenden schilderijen. De regering van Stanislaw Lorentz deed na de oorlog veel moeite om de kunstwerken terug te krijgen, maar duizenden kunstvoorwerpen werden nooit meer teruggevonden. Het martelaarschap van de heilige Sebastiaan van Hans von Aachen is sinds 1946 regelmatig te zien in het museum. Het schilderij kwam uit Krakau.Maniërist
Hans von Aachen kwam uit Keulen. Hij werd daar in 1552 geboren. Hans von Aachen overleed op 4 maart 1615 in Praag. Zijn naam is afgeleid van de plaats Aken waar zijn vader vandaan kwam. Hans was een leerling van de Vlaamse meester E. Jerrigh. Hans von Aachen maakte in 1574 een reis naar Italië. Hij bezocht Rome, Florence en Venetië en maakte daar kennis met het maniërisme. Deze schilderstijl vormt een overgangsfase tussen de renaissance en de barok. De kunstenaars zochten naar ijzige perfectie en plaatsen de personages in overdreven poses en gebruikten buitensporige effecten.Pijl in de borst

Sebastiaan was niet direct dood. Zijn echtgenote Irene wilde hem begraven en merkte toen dat hij nog leefde. Irene verzorgde hem thuis en deed dit wonderlijk goed. Enkele dagen later protesteerde Sebastiaan op de trappen van de tempel van Sol Invictus tegen de vervolging van de christenen. Hij werd gearresteerd en in het Circus van Rome doodgeknuppeld.
Heilige Sebastiaan
Volgens een andere vertelling verliep het levenseinde van Sebastiaan anders: Irene zou zijn stoffelijke overschot hebben meegenomen van het Marsveld en het na wassing hebben begraven in de catacomben aan de Via Appia, op de plaats waar nu de basiliek van Sint-Sebastiaan buiten de Muren staat.De man die opkwam voor de vrijheid van godsdienst werd al vroeg vereerd. Sebastiaan werd beschermheilige van de soldaten, de jagers, de tuiniers, de kleermakers, de brandweerlieden en de boogschutters. Daarom dragen veel schutterijen zijn naam.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaarde nieuwsbrief schenken we ook veel aandacht aan kunst en kunstenaars. Lees Kunstbegrip als u meer wilt weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Kunstbegrip

Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
Bekijk: Kunstbegrip
Lees verder: meer kunst
Opinie over KunstLeestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire nieuwsbrief: nieuws, feitjes en tips over Kunst, Geschiedenis en Cultuur.
Al twintig jaar een begrip in Nederland
bij liefhebbers van Kunst en Cultuur
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
bij liefhebbers van Kunst en Cultuur
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kijken naar Kunst

De belangrijkste kunststromingen tussen de renaissance en de twintigste eeuw komen in deze uitgave ter sprake.
Kijken naar Kunst
Geschiedenis

Door de Nederlandse geschiedenis is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.