Van Gogh: Kunstenaar in de Borinage

Vincent van Gogh volgde in 1878 een korte opleiding op een zendelingenschool in Laken bij Brussel. In december stuurde men hem naar de arme mijnstreek Borinage.
Van Gogh: Kunstenaar in de Borinage
Edgar Degas: Concert in de Ambassadeurs

De impressionisten kozen vaak het uitgaansleven als onderwerp voor hun werk. Edgar Degas maakte deze pastel omstreeks 1876. Het is een optreden in de nachtclub Les Ambassadeurs in Hôtel de Crillon in Parijs. De zangeres is waarschijnlijk Victorine Demay. Degas exposeerde dit werk op de derde tentoonstelling van de impressionisten in 1877.
Edgar Degas: Concert in de Ambassadeurs
Vincent van Gogh in Amsterdam

Na zijn ontslag bij de kunsthandel Goupil solliciteerde Vincent van Gogh in Engeland als leraar. Hij kreeg een aanstelling in de school van Stokes in Ramsgate. Korte tijd later werd hij hulpprediker bij de methodisten in Isleworth bij Londen.
Vincent van Gogh in Amsterdam
Breitners gezicht op de Dam

De aquarel met de Dam in Amsterdam van George Hendrik Breitner kwam in 1944 door een schenking in de bezit van het Rijksmuseum. De schenking kwam van het echtpaar Drucker-Fraser. De verzamelaars Josef Drucker en Maria Lydia Fraser overleden dat jaar in Montreux.
Breitners gezicht op de Dam
Amazone in het Circus Fernando

Henri de Toulouse-Lautrec schilderde in 1888 een circustafereel van een paardrijdster in de piste van het Circus Fernando in Parijs. Dit circus was gevestigd in Montmartre vlakbij zijn atelier. Hij maakte tussen 1886 en 1889 verschillende schilderijen met dit onderwerp.
Amazone in het Circus Fernando
Valley farm van John Constable

De Britse kunstenaar John Constable schilderde in 1835 een impressie van de boerderij Willy Lott aan de oever van de rivier de Stour in Flatford, een gehucht in het Engelse graafschap Suffolk. Constable maakte een groot aantal schilderijen in deze omgeving.
Valley farm van John Constable
Ary Scheffer en de overspelige geliefden

De overspelige geliefden Francesca da Rimini en Paolo Malatesta, vertoonden zich in de hel aan Dante en zijn begeleider Vergilius. Het kunstwerk van Ary Scheffer dat deze scène uitbeeldt hangt tegenwoordig in de Wallace Collection in Londen.
Ary Scheffer en de overspelige geliefden
Landschap van Hippolyte Petitjean

De Franse kunstenaar Hippolyte Petitjean werkte lange tijd in de pointillistische stijl. Paysage werd door hem in waterverf vervaardigd. Het is te zien in het California Palace of Legion of Honor in San Francisco.
Landschap van Hippolyte Petitjean
Jacob van Ruisdael: Bleekvelden bij Haarlem

Jacob van Ruisdael schilderde verschillende versies van de bleekvelden bij Haarlem, want het was een gewild thema. Ook het Rijksmuseum in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag bezitten een vergelijkbaar vergezicht op Haarlem, maar de versie in Zürich is de fraaiste van het drietal.
Jacob van Ruisdael: Bleekvelden bij Haarlem
Wever van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh legde in Brabant vooral het boerenleven vast. Ook de wevende boer past in deze serie. Het weven gebeurde in die tijd nog niet in fabrieken. In Nuenen woonden in 1884 meer dan vierhonderd thuiswevers.
Wever van Vincent van Gogh
In bed voor Lautrec

Op het schilderij 'In bed' zijn de dames niet zo goed te herkennen. Volgens sommigen idealiseerde Lautrec hier de tederheid tussen twee vrouwen, maar je kunt het ook zien als een noodzakelijk kwaad: twee vrouwen die het bed moeten delen wegens plaatsgebrek.
In bed voor Lautrec
Vincent van Gogh in Nuenen

Vanaf 1882 woonden de ouders van Vincent van Gogh in het Brabantse Nuenen. Dit domineeshuis uit de achttiende eeuw wordt nog altijd bewoond door de plaatselijke predikant.
Vincent van Gogh in Nuenen
Baders bij Asnières door Georges Seurat

De Franse kunstenaar Georges Seurat werkte lang aan zijn schilderijen. Hij maakte meestal veel voorstudies. Seurat werkte nooit spontaan en direct, maar werkte systematisch naar een eindresultaat. Baders bij Asnières ontstond in het atelier, maar hij schilderde waarschijnlijk wel enkele voorstudies aan de oever van de Seine.
Baders bij Asnières door Georges Seurat
Vincent van Gogh in de kunsthandel

Na de middelbare school regelde zijn vader een aanstelling voor zijn oudste zoon. Van zijn elf broers en zusters waren er drie actief in de kunsthandel. De oom van de latere kunstenaar had een galerie in Den Haag die hij had verkocht aan de kunstfirma Goupil et Cie uit Parijs.
Vincent van Gogh in de kunsthandel
Domineeszoon Vincent van Gogh

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in Zundert, waar zijn vader dominee was. Als kind was Vincent zwijgzaam, onrustig en enigszins in zichzelf gekeerd. Zijn vader vond het onderwijs op de dorpsschool niet goed genoeg voor zijn oudste zoon.
Domineeszoon Vincent van Gogh
Ruisdaels gezicht op Amsterdam

In het midden van de zeventiende eeuw kreeg Amsterdam een nieuw stadhuis. Vanaf de steigers van dit door Jacob van Campen ontworpen stadhuis, het latere Paleis op de Dam, legde hij de stad vast in de richting van de plaats, waar nu het Centraal Station staat.
Ruisdaels gezicht op Amsterdam
Nieuwezijds Voorburgwal met Paleis op de Dam

Gerrit Berckheyde schilderde vanaf 1660 bijna uitsluitend stadsgezichten en deze zijn, ondanks zijn enorme productie, van hoge kwaliteit. In 1686 legde hij het stadhuis van Amsterdam, het huidige Paleis op de Dam, vast vanaf de Nieuwezijds Voorburgwal.
Nieuwezijds Voorburgwal met Paleis op de Dam
Boslandschap van Otto Mueller

In 1937 verwijderden de nationaal-socialisten de schilderijen van Otto Mueller uit de Duitse musea. Ze kregen het stempel Entartete Kunst. Een aantal van deze schilderijen was te zien op de beruchte tentoonstelling over de door de fascisten in de ban gedane kunst.
Boslandschap van Otto Mueller
Nicolas Poussin: De begrafenis van Phokion

Nicolas Poussin wordt als de belangrijkste vertegenwoordiger van het Franse classicisme in de zeventiende eeuw beschouwd. Zijn invloed op zijn tijdgenoten en latere Franse kunstschilders was groot. Hij werkte vanaf 1624 in Rome, waar hij in de smaak viel bij kardinaal Barberini.
Nicolas Poussin: De begrafenis van Phokion
Namiddagschemering van Jongkind

Johan Barthold Jongkind kreeg op de Tekenacademie in Den Haag les van Andreas Schelfhout. Zijn leermeester prees Jongkind aan bij de Franse kunstschilder Eugène Isabey toen die in 1845 naar Den Haag kwam.
Namiddagschemering van Jongkind
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaarde nieuwsbrief schenken we ook veel aandacht aan kunst en kunstenaars. Lees
Kunstbegrip als u meer wilt weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Kunstbegrip

'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselende publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.
Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
Bekijk:
Kunstbegrip
Lees verder: meer kunst
Opinie over Kunst
Vorige afleveringen Opinie over Kunst