Hooijer, Descartes, Lessing, Vanhole & De Swaan
Dossier Literatuur
Vorige pagina Dossier LiteratuurVolgende pagina Dossier Literatuur
D. Hooijer wint Libris literatuurprijs
De verrassende winnaar van de Libris Literatuurprijs 2008 is schrijfster D. Hooijer, met haar bundel "Sleur is een roofdier". Dit tot verwondering van veel bezoekers, die Marjolijn Februari of Jeroen Brouwers als winnaar tipten. Het was pas de twee keer dat een verhalenbundel wordt bekroond met de Libris Literatuurprijs. In 1991 won P.F. Thomése met "Zuidland".D. Hooijer is stilistisch een goede schrijfster met een eigen stijl. In het algemeen vonden de critici de langere verhalen van Hooijer in "Sleur is een roofdier" beter dan de kortere verhalen in deze bundel. Verrassend, hilarisch en tragisch, dat zijn eigenlijk alle verhalen van Hooijer in deze bundel. Of het nu gaat om een lesbische huurster die geld biedt aan de prostituee die haar huisbaas van zelfmoord weet af te houden, om een vrouw die haar minnaar vertelt dat ze niet van plan is mooi te blijven of om een passionele moord in een Agatha Christie-achtige setting, altijd weet Hooijer de vinger op een verborgen, vreemde of verweesde plek te leggen.
Volgens de jury heeft Hooijer 'alle registers van het vertellen opengetrokken. Dat leverde negen ongewone, fascinerende verhalen op, waarin niets vaststaat, afgerond of eenduidig is. [...] Hooijer slaagt erin te verrassen, te ontroeren en te doen lachen.'
Liefdesbrieven van René Descartes
René Descartes (1596-1650) is geroemd en verguisd om zijn dualisme - de theorie dat lichaam en ziel twee verschillende substanties zijn. Veel minder bekend is zijn theorie van de hartstochten (passies, emoties en gevoelens). Ten onrechte. In een lange brief zette René Descartes in 1647, op verzoek van de Zweedse koningin Christina (1612-1689), zijn gedachten over de liefde uiteen en gaat in op de verschillende vormen die deze emotie kan aannemen, het verschil tussen goddelijke liefde en aardse liefde, haar excessen, en haar relatie tot het menselijk geluk. De tekst is een van de beste in zijn soort: helder en gevoelig geschreven en getuigend van diep psychologisch inzicht. Van koningin Christina kwam nooit antwoord, zes hedendaagse schrijfsters schrijven alsnog terug. De brief werd vertaald en ingeleid door Theo Verbeek. In de bundel 'Een warmte om het hart' reageren zes schrijfsters op de brief van René Descartes die 350 jaar lang onbeantwoord bleef. De bundel verscheen bij de Historische Uitgeverij.Doris Lessing schrijft niet meer door Nobelprijs
De Britse schrijfster Doris Lessing heeft in een interview in het Britse radioprogramma Front Row gezegd dat ze na het krijgen van de Nobelprijs bijna niet meer aan schrijven toekomt. Door alle media-aandacht is het voltooien van een nieuwe roman zo goed als onmogelijk.Doris Lessing kreeg vorig jaar als elfde vrouw de Nobelprijs voor Literatuur. Haar bekendste boek is "The golden notebook" (1962), waarmee ze naam maakte als feminisme.
Kamiel Vanhole
De Vlaamse schrijver en vertalen Kamiel Vanhole is in juni 2008 op 54-jarige leeftijd overleden. Vanhole was al geruime tijd ernstig ziek.Kamiel Vanhole (1954-2008) werd in Etterbeek bij Brussel geboren. Hij begon zijn loopbaan als scenarist voor de tekenfilmstudio Garphoui. Kamiel debuteerde in 1990 met "Een demon in Brussel". Deze bundel met reisverhalen verscheen bij Meulenhoff. Naast enkele toneelstukken schreef Kamiel Vanhole later nog romans als "De beet van de schildpad", "Overstekend wild" en "De spoorzoeker".
Hij vertaalde werk van Marguerite Duras, Vladimir Nabokov, John Updike en andere schrijvers.
Abram de Swaan krijgt P.C. Hooftprijs
Socioloog en psychoanalyticus Abram de Swaan ontving op 22 mei 2008 de P.C. Hooftprijs voor zijn essayistische werk. De P.C. Hooftprijs is de belangrijkste literaire onderscheiding van Nederland.Volgens het juryrapport heeft Abram de Swaan een indrukwekkend oeuvre met bijzondere literaire kwaliteiten geschapen. 'Hij schrijft zowel over meer ingewikkelde als over simpele zaken in glasheldere en lenige taal waar het plezier in het schrijven vanaf vonkt.'
Abram de Swaan begon zijn literaire loopbaan als redacteur van het Amsterdamse studentenblad Propria Cures en het maandblad De Gids. Zijn belangrijkste boeken zijn "Zorg en de staat" (1989) en "Woorden van de wereld" (2002). Daarnaast schreef Abram de Swaan veel in kranten en tijdschriften.
Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire nieuwsbrief: nieuws, feitjes en tips over Kunst, Geschiedenis en Cultuur.
Al twintig jaar een begrip in Nederland
bij liefhebbers van Kunst en Cultuur
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
bij liefhebbers van Kunst en Cultuur
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kijken naar Kunst
In 'Kijken naar kunst' staan honderdvijftig interessante en fraai geïllustreerde verhalen van Ruud van Capelleveen over opmerkelijke kunstenaars. Hij koos interessante voorbeelden.De belangrijkste kunststromingen tussen de renaissance en de twintigste eeuw komen in deze uitgave ter sprake.
Kijken naar Kunst
Geschiedenis
Lees over de belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.Door de Nederlandse geschiedenis is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis