De Houtwerker
Slavomir Miletic
In het kader van de tentoonstelling Hout, Hout en nog eens Hout, is op donderdag 6 juni jongstleden het betonnen beeld De Houtwerker van Slavomir Miletic voor het Zaans Museum geplaatst. Het 4,5 meter hoge en ruim 5 ton zware beeld is een eerbetoon aan de verdwenen Zaanse havenarbeiders die eens de houtschepen losten. De Houtwerker zal tijdens de houttentoonstelling die loopt tot en met 1 september 2002, voor het museum blijven staan.De portretkoppen
Gekoppeld aan de plaatsing van De Houtwerker worden in het Zaans Museum ook acht portretkoppen tentoongesteld die door Slavomir Miletic zijn gemaakt. Het gaat om zeven bronzen en één betonnen kop. Vier van deze geportretteerden hebben het in het verleden opgenomen voor Miletic en zijn werk. Dit waren Willem Sandberg, oud-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, de beeldhouwer Jacques Jutte, schrijver en oud-directeur van Simon de Wit, Frederik Tilroe en Peter Lankhorst, voormalig raadslid en Kamerlid van de PPR.Technisch knap
Jacques Jutte werd in 1965 ingeschakeld om een oordeel te vellen over de kundigheid van Miletic als beeldhouwer. Hij vond het beeld De Houtwerker "technisch knap".Frederik Tilroe schreef in 1968 het boek 'De vriendenkring', waarin feiten en bewijzen over De Houtwerker naar voren kwamen. Tilroe haalde de Technische Universiteit in Delft en TNO erbij om de gemeente Zaanstad ervan te overtuigen dat het beeld technisch in orde was.
Jonkheer Willem Sandberg werd in oktober 1965 gevraagd om zijn mening over De Houtwerker. Naar zijn oordeel was het beeld een "sterk werk, indrukwekkend door zijn ernst, met een geestelijke visie, die uitreikt boven de vorm". Tevens meende hij dat als het werk goed was opgesteld het "een verrijking kan betekenen voor de voorbijganger, voor de mensen die naar hun werk gaan, want het heft het werk op boven het alledaagse".
Zaans Museum
Peter Lankhorst richtte in 1978 een steuncomité op voor Slavomir Miletic vanwege het verwijderen van werk uit zijn atelier door de gemeente Zaanstad. Hij wilde dat de gemeente de kunstenaar een opdracht zou geven als schadeloosstelling voor de slepende affaire rond de Houtwerker.De overige beelden in het Zaans Museum zijn van de Zaanse schilder Willem Jansen, oudburgemeester van Amsterdam Wim Polak, een dubbelportret van Miletic en zijn vrouw Elisabeth en een meisje, Anna genaamd.
Slavomir Miletic heeft zelf het initiatief genomen om het beeld van de schilder Jansen (1892-1969) te maken. Het verhaal gaat dat hij met een bonk klei achterop de fiets naar Jansen is gegaan om zijn portret te maken. Daarna heeft Miletic het werk in gips en beton gemaakt. De bronzen versie van het beeld is in 1985 geplaatst in het Willem Jansenpark te Westzaan.
Tentoonstelling
Zaans MuseumSchansend 7, Zaandam
Telefoon: 075 - 616 2862
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaarde nieuwsbrief schenken we ook veel aandacht aan kunst en kunstenaars. Lees Kunstbegrip als u meer wilt weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Kunstbegrip
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselende publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
Bekijk: Kunstbegrip
Lees verder: meer kunstenaars
Kunstenaars A/ZKunst en Cultuur
Kunst en Cultuur juli 2002
Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire nieuwsbrief: nieuws, feitjes en tips over Kunst, Geschiedenis en Cultuur.
Al twintig jaar een begrip in Nederland
bij liefhebbers van Kunst en Cultuur
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
bij liefhebbers van Kunst en Cultuur
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kijken naar Kunst
In 'Kijken naar kunst' staan honderdvijftig interessante en fraai geïllustreerde verhalen van Ruud van Capelleveen over opmerkelijke kunstenaars. Hij koos interessante voorbeelden.De belangrijkste kunststromingen tussen de renaissance en de twintigste eeuw komen in deze uitgave ter sprake.
Kijken naar Kunst
Geschiedenis
Lees over de belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.Door de Nederlandse geschiedenis is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis