Geef mij maar Amsterdam
Steeds weer Amsterdam
De tentoonstelling Geef mij maar Amsterdam in het Amsterdams Historisch Museum vertolkt de historie van het Amsterdamse Lied in al haar vormen. Nooit eerder rapte Ali B in het café van Tante Leen, bezong Zwarte Riek haar lied niet ver van Louis Davids en speelde het pierement in de buurt van Diemen-Zuid.Jordaanvibrato
Over geen stad in Nederland is zoveel gezongen als over Amsterdam. Het Jordaanvibrato en de Amsterdams raps waren en zijn in heel Nederland populair. Geef mij maar Amsterdam is een tentoonstelling voor echte Amsterdammers, ex-Amsterdammers, nieuwe Amsterdammers en iedereen die zijn hart aan Amsterdam heeft verloren.Café en liefde
Het café is dé plek waar alle sores werd weggedronken. Juist in tijden van ellende en armoede bracht menig arbeider veel tijd door aan de toog. Vele bekende artiesten zetten hun eerste muzikale stappen in het café. Zangers als Willy Alberti en later René Froger begonnen zo hun carrière. Onder het genot van een pilsie en een pikketanussie werd volop gezongen. Drank was een geliefd onderwerp voor liedjes; ook in tragische zin. Kinderen werden erop uitgestuurd om hun vaders uit het café te halen, waar het loon werd uitbetaald.Het nagebouwde café in de tentoonstelling hangt vol met foto's, er is veel muziek en als pronkstuk wordt een jurk van Tante Leen getoond. Elders in het café maakt men een sprong vooruit in de tijd met een bezoek aan een coffeeshop met beelden en muziek van hedendaagse raps en hiphop.
De Liefde is ook een favoriet bezongen thema. Liedjes als Tulpen uit Amsterdam en Omdat ik zoveel van je hou... zijn bekende meezingers. Een amoureus decor lokt de bezoeker met rozen en muziek. Eduard Jacobs zong rond 1900 over betaalde liefde en shockeerde daarmee zijn publiek. Willeke Alberti straalde, toen zij in 1965 Morgen ben ik de bruid zong.
Helden en Amsterdamse plekken
Coryfeeën van het Amsterdamse Lied als Louis Davids, Willy Alberti en Lange Frans en Baas B worden in de Hal der Helden persoonlijk uitgelicht met originele beelden en persoonlijke eigendommen.Amsterdam heeft door de jaren heen veelvuldig roerige tijden gekend. Geef mij maar Amsterdam toont er een aantal in beeld en laat liederen horen over reuring en onrecht in de stad zoals het Jordaanoproer, slapers op de Dam en de moord op Theo van Gogh.
Talloze plekken in Amsterdam komen voor in smartlappen, levensliederen en raps. De Westertoren is de meest bezongen. Dit Amsterdamse icoon is in verschillende verrassende gedaanten te zien. Andere locaties als Amsterdam-Noord, Rembrandtplein en Osdorp zijn te vinden op een speciale stadsplattegrond, waar men via koptelefoons bijbehorende liedjes kan horen. De finale van Geef mij maar Amsterdam geeft het publiek dé gelegenheid om zelf de microfoon te pakken en in een speciaal decor karaoke te zingen op de muziek van Amsterdamse levensliederen.
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met gelijknamige titel van de auteurs Patrick van den Hanenberg en Lisa Wade, bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.Tentoonstelling
Amsterdams Historisch MuseumNieuwerzijds Voorburgwal 357, Amsterdam
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaarde nieuwsbrief schenken we ook veel aandacht aan kunst en kunstenaars. Lees Kunstbegrip als u meer wilt weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Kunstbegrip

Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
Bekijk: Kunstbegrip
Lees verder: meer kunstenaars
Kunstenaars A/ZKunst en Cultuur
Kunst en Cultuur oktober 2006
Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire nieuwsbrief: nieuws, feitjes en tips over Kunst, Geschiedenis en Cultuur.
Al twintig jaar een begrip in Nederland
bij liefhebbers van Kunst en Cultuur
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
bij liefhebbers van Kunst en Cultuur
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kijken naar Kunst

De belangrijkste kunststromingen tussen de renaissance en de twintigste eeuw komen in deze uitgave ter sprake.
Kijken naar Kunst
Geschiedenis

Door de Nederlandse geschiedenis is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.