Werner Bischof
Compassionate Eye
De fotograaf Werner Bischof werd wereldberoemd door zijn fotoreportages waaruit zijn enorme betrokkenheid bij de mens en zijn leefwereld blijkt.In het Gemeentemuseum Helmond is nu een grote overzichtstentoonstelling aan deze bijzondere Magnumfotograaf gewijd. Onder de titel 'The Compassionate Eye- Photographs 1934-1954' zijn van 22 februari tot en met 5 juni 2011 meer dan 110 grootformaat zwart-wit foto's en een documentaire over zijn werk te zien.
The Compassionate Eye is onderverdeeld in zeven geografische thema's: Zürich 1916-1945, Europa na de oorlog 1945-1950, India 1951-1952, Japan 1951-1952, Korea 1951-1952, Hong Kong en Indochina 1952, Noord- en Zuid-Amerika 1953-1954.
Aangrijpende reportages
De faam van Werner Bischof begon toen hij vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog verslag deed van ontredderde mensen in de getroffen steden in West-Europa. Zo belandde Bischof in 1945 ook in Nederland, waar hij onder meer het lot van kinderen in Maastricht en Roermond fotografeerde. Een van zijn beroemdste fotoverhalen, gepubliceerd in het tijdschrift LIFE, gaat over de hongersnood in de deelstaat Bihar, India in 1951. Het is een van zijn meest aangrijpende reportages. Werner Bischof wilde graag blijven berichten uit deze streek om de mensen daar een gezicht te geven ten overstaan van de wereld. Maar van zijn opdrachtgevers kreeg hij het dringende verzoek om dit onderwerp te laten rusten. Dit spanningsveld tussen Bischof en zijn opdrachtgevers bleef bestaan.Pionier
Werner Bischof wordt algemeen beschouwd als een van belangrijkste pioniers op het gebied van de fotojournalistiek van na de Tweede Wereldoorlog. Hij werd in 1949 het eerste lid van Magnum Photos. Werner Bischof fotografeerde onder andere voor het Zwitserse culturele tijdschrift DU en voor beroemde tijdschriften op het gebied van de fotoreportage, zoals LIFE en Paris Match.Persoonlijke betrokkenheid in de uitoefening van het beroep van fotojournalist ging hand in hand met gevoel voor compositie en een verfijnde esthetiek. Medeoprichter van Magnum, Henri Cartier-Bresson, roemde ooit het poëtische karakter van Bischofs werk, dat is gebaseerd op `zijn fijngevoelige omgang met licht, zijn invoelingsvermogen en een vaak onthutsende tederheid.'
Dankzij Magnum konden fotografen als Werner Bischof hun artistieke integriteit behouden en humanitaire onderwerpen aansnijden, zonder dat ze hun ziel hoefden te verkopen aan onverschillige media.
Fototentoonstelling Family of Man
Vlak voor zijn dodelijk ongeval in mei 1954 in Peru, fotografeerde Werner Bischof een jonge Peruviaanse fluitspeler die langs de heilige vallei van de Inca's in de Andes wandelt. Deze foto werd het leitmotiv in het boek bij de beroemdste fototentoonstelling ooit, Family of Man, die na de start in het Museum of Modern Art in New York, vanaf 1955 jarenlang de wereld over reisde. De tentoonstelling trok uiteindelijk meer dan negen miljoen bezoekers en zorgde voor een wereldwijde acceptatie van het medium fotografie binnen de cultuur en de museale wereld.Magnum
Het fotoagentschap Magnum Photos werd in 1947 opgericht door Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David Seymour. Inmiddels heeft Magnum wereldwijd vier redactiekantoren: in New York, Londen, Parijs en Tokio. Magnum levert foto's aan de pers, uitgevers, reclamebureau's, televisie, galeries en musea. Henri Cartier-Bresson verwoordde ooit Magnums credo: "Magnum is a community of thought, a shared human quality, a curiosity about what is going on in the world, a respect for what is going on and a desire to transcribe it visually".Bij de tentoonstelling is het fotoboek Werner Bischof 1916-1954 - Leben und Werk (Benteli Verlag Bern) te koop, met daarin een uitgebreid overzicht van zijn werk.
De tentoonstelling is samengesteld in nauw overleg met Magnum Photos.
Tentoonstelling
Gemeentemuseum HelmondKasteelplein 1, Helmond
Van 22 februari tot en met 5 juni 2011
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaarde nieuwsbrief schenken we ook veel aandacht aan kunst en kunstenaars. Lees Kunstbegrip als u meer wilt weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Kunstbegrip
'Kunstbegrip: columns over kunst en kunstenaars' van Ruud van Capelleveen is een interessante en afwisselende publicatie en mede daarom geschikt voor elke kunstliefhebber.Met deze uitgave komt u veel te weten over de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit met name de laatste eeuw.
Bekijk: Kunstbegrip
Lees verder: meer kunstenaars
Kunstenaars A/ZKunst en Cultuur
Kunst en Cultuur januari 2011
Leestip
Neem een gratis abonnement op onze populaire nieuwsbrief: nieuws, feitjes en tips over Kunst, Geschiedenis en Cultuur.
Al twintig jaar een begrip in Nederland
bij liefhebbers van Kunst en Cultuur
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
bij liefhebbers van Kunst en Cultuur
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kijken naar Kunst
In 'Kijken naar kunst' staan honderdvijftig interessante en fraai geïllustreerde verhalen van Ruud van Capelleveen over opmerkelijke kunstenaars. Hij koos interessante voorbeelden.De belangrijkste kunststromingen tussen de renaissance en de twintigste eeuw komen in deze uitgave ter sprake.
Kijken naar Kunst
Geschiedenis
Lees over de belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.Door de Nederlandse geschiedenis is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis